/ Thinkstock/Getty Images
През новата учебна 2018/2019 година да се формират 32 паралелки с не по-малко от 10 ученици в общинските училища в старозагорските села, предлагат от администрацията. Допълнителните средства извън определените по единни разходни стандарти се осигуряват за сметка на собствени приходи на общината и са в размер на 42 970 лева.

Предлагат ново отличие: Плакет „Млад учител“

Да бъде запазена единствената паралелка в X клас в СУ „Железник“ с 12 ученици без допълнително финансиране, тъй като средствата са осигурени с бюджета на училището, е записано още в предложението за гласуване на сесията на 26 юли. Мотивирано искане за това е постъпило в общинска администрация от директора на СУ „Железник“.

В паралелката, която е единствена в училището, се обучават и 8 ученици със специални образователни потребности. Трима от тях са на индивидуална форма на обучение като състоянието им се характеризира с трудности в адаптирането в училищна и социална среда. Един от учениците се обучава в комбинирана форма / индивидуална и в клас/. Този вид обучение спомага за успешното му развитие.

Европейските измерения на професионалното образование обсъждат в Стара Загора

Четирима ученици от класа, които също са със СОП, се обучават в клас по специална програма. Учениците се оценяват с качествени показатели и с тях се работи по индивидуални учебни програми.

Две от децата са настанени в институции от семеен тип, друга част живеят в близост до училището. За тази паралелка не се предвижда допълнително финансиране, тъй като за ученик в индивидуална форма на обучение е осигурен специален стандарт в размер на 4356 лв. и средствата са заложени в бюджета на училището.

В Община Стара Загора се отчита трайна тенденция на намаляване на броя на учениците за всяка учебна година в селата на общината. Икономическият, социалният, здравният статус на малцинствените групи в селата до голяма степен идентифицират отпадането на учениците в задължителна училищна възраст от училище.

В резултат на тези обстоятелства се налага формиране на маломерни паралелки в училищата в селата на Общината.


Статистиката за образованието в областта

Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, допуска изключения от минималния брой на учениците в паралелките и дава възможност на Общинските съвети да вземат решение за формиране на паралелки с не по-малко от 10 ученици и осигуряване на допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес.

Тези паралелки не отговарят на нормативно установения минимум за пълняемост, който за начален етап – І – ІV клас е 16 ученици, за прогимназиален етап – V – VІІ клас - 18 ученици.


По мотивирано искане от директора на съответното училище, придружено от становище на началника на Регионално управление на образованието – Стара Загора в училищата се допуска формиране и финансиране на паралелки с не по-малко от 10 ученици.

В Община Стара Загора са постъпили искания от директорите на 8 общински училища за формирането на 32 паралелки с не по-малко от 10 ученици за учебната 2018/2019 година - за допълнително финансиране на 151 ученици. Исканията са придружени със становище на Регионално управление на образованието - Стара Загора.

След разглеждане молбите на директорите и становището на РУО - Стара Загора, Общинска администрация предлага на Общинския съвет формирането на 32 паралелки с не по-малко от 10 ученици в училищата по селата.