Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора
Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора / dariknews

На 28 февруари в Стара Загора ще се проведе 11-ият Фестивал на маскарадните игри с международно участие. Организатори на събитието са Община Стара Загора, РАО Тракия, ОДЦ-Стара Загора, читалище "Николай Лилиев" и Общество за фолклор.

В Маскарадните игри ще вземат участие 18 български състава и участници от Гърция, Турция, Сърбия и Словения. 685 са участниците, като 105 от тях са чужденци, разказа председателят на читалището Крум Георгиев.

Маскарадните игри ще започнат с шествие на участниците по централния булевард на града, а основните мероприятия ще бъдат на площада пред Общината.

Българското участие ще бъде от областите Перник, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Шумен, Бургас, Разград, Ямбол и Стара Загора. Председател на журито ще бъде ст.н.с. Иглика Мишкова от Етнографския институт в София. Наградния фонд възлиза на 5000 лева, от които 3500 лева са осигурени от Община Стара Загора. Маскарадните игри ще се проведат под патронажа на кмета професор Светлин Танчев.

Във фоайето на общината вече е подредена изложба от рисунки на децата от Общински детсдки център. Тя представя кукерите през детските очи.