Египтяни искат публично извинение срещу съдебен процес
Египтяни искат публично извинение срещу съдебен процес / netinfo

           Египтяните Мухамед Фуда и Уаел Нада са помолили висш египетски представител за посредничество, с цел да избегнат съдебно дирене за клевета.

Това съобщи за Дарик Радион Попов, който в предаването „ Шоуто на Слави", излъчено по БТВ на 8-ми юли тази година бе обвинен от двамата египтяни в изнудване и ощетяване на държавата.
На състояла се среща в Кайро, в офиса на Египетско-българският комитет за приятелство, двамата египтяни са помолили председателя на комитета Мухамед Гад да посредничи пред Попов , като са поискали да направят публично извинение, срещу избягването на съдебен процес от страна на бившия заместник- външен министър в кабинета „Станишев" .

Не приемам това посредничество. Първо искам да видя текста на декларацията за публично извинение и тогава ще реша. Ако този текст може да замести 20-минутния телевизионен линч пред цяла България, тогава ще мисля, заяви в коментар на исканото публично извинение Радион Попов.


С Указ на държавния глава Георги Първанов от 1-ви декември миналата година той бе назначен за първия български дипломат в Саудитска Арабия. Попов трябваше да пътува за там в края на февруари. До този момент обаче той е в България.
На езика на дипломацията забавянето на назначението и отпътуването с повече от два месеца означава на практика, че правителството оттегля доверието си от назначения посланик.


За „Дарик" набеденият дипломат съобщи, че е подготвил и изпратил специален отговор до Слави Трифонов, в чието предаване двамата египтяните го обвиниха в изнудване.
В него бившият зам. министър призовава шоумена да защити истината и авторитета на българската дипломация от клеветите на двама египтяни, нарушили законите на страната ни.
От писмото става ясно също, че Уаел Нада , който е писал жалба по повод изгонването си от България до президента Първанов през април миналата година, не е споменал нищо за изреченото в „Шоуто на Слави", че Попов го е изнудвал за дялове от неговата фирма. Това било съобщено от самия Попов на интервюиращия го Кулеков, в потърсеното му мнение, но впоследствие тази подробност била изрязана от излъчената част на интервюто.
„ Прилагам копие от жалбата му до президента и от заповедта му за изгонване от България. Г-н Трифонов, залагам честта си и призовавам тези двама души документално да ме опровергаят. С тях и Кулеков ще се срещнем в съда. Тъжно е че няма институция в държавата, която да защити един свой гражданин и посланик от лъжите на двама непочтени чужденци" , пише още в писмото.


Междувременно стана ясно, че председателят на Египетско- българския комитет за приятелство Мухамед Гад пристига в България на 10-ти август. Една от целите на посещението му е да се опита да реабилитира омаскарения от двама негови сънародници български дипломат.