лекари
лекари / iStock/Getty Images
Заети са и леглата за ковид пациентите
Като тежка определиха ситуацията директорите на болници в Старозагорска област заради нарастващия брой болни от коронавирус. Към това се прибавя и недостига на легла, но най-тревожен е фактът, че липсва медицински персонал.

Лекари и медицински сестри са на предела на силите си, а разкриването на още легла в здравните заведения няма как да компенсира изчерпания медицински ресурс. На практика нямаме резерви от лекари и сестри, които да се включат в битката с коронавируса, проблемът за съжаление не е само регионален, коментира областният управител и председател на Областния медицински щаб Гергана Микова.

Тревожните данни станаха ясни на заседание тази сутрин, на което са били обсъдени въпроси около организацията на работата по настаняването на ковид пациентите.

Дискутирани са различни кризисни варианти, сред които и разкриване на още легла в частните лечебни заведения.Спешно трябва да намерим и начин те да бъдат обезпечени с експертиза, добави Микова.

По непотвърдена информация на DarikNews, има отлив на медицински персонал, а причината е липсата на предварителна подготовка за работа с най-тежките случаи на ковид пациентите, нямало и достатъчно защитни облекла.

Не са много и онези, които са се отзовали на апела за набиране на доброволци, които да помагат в различните клиники.

Областният управител потвърди, че има заявено намерение от болница „Тракия“ за разкриване на ново здравно заведени за лечение на коронавирусни пациенти. Предложението принципно е прието и от останалите директори на болнични заведения в областта, но за да се осъществи подобен проект е необходимо технологично време, в което да се изпълнят редица изисквания, както и да бъде обсъдено и съгласувано с представители на НЗОК и РЗИ.

В тежката ситуация в борбата с коронавируса е необходимо и по-активно участие от страна на общопрактикуващите лекари, които трябва да поемат своята отговорност и да се включат в доболничната помощ.