Девета ясла с цялостен ремонт за над 400 хиляди лева
Девета ясла с цялостен ремонт за над 400 хиляди лева / DarikNews.bg

440 хиляди лева са вложени за цялостния ремонт на детска ясла №9. Детското заведение е било в много лошо състояние, имало е предписание от Регионалната здравна инспекция за затваряне. Директорът Петя Лилянова припомни, че сградата, в която днес се отглеждат около 80 деца, е строена през 1973 година, а това е първият цялостен ремонт.

За около два месеца е подменена дограмата, направена е топлоизолация, подменена е ВиК и ел.мрежата, поставена е пожароизвестителна инсталация. На покрива на яслата са монтирани слънчеви колектори, които са с три източника на топлоносител. Тази ефективна система, която е по немски стандарт, се оказва не толкова скъпа, но изключително рентабилна. Девета ясла е ремонтирана от консорциум, в който участват три старозагорски фирми.

Девета ясла с цялостен ремонт за над 400 хиляди лева
netinfo

Към яслата има голям интерес, защото в нея се отглеждат деца от кварталите „Железник", Три чучура-север", както и малчугани от селата Кирилово и Богомилово. В момента 27 души персонал се грижи за 80 деца в 5 групи, като тенденцията е групите да станат 6 със 120 деца.

Предстои да се ремонтира детска ясла №8, както и двете градини-35-та и 68-ма, като 25-та вече е готова. От общината заявяват готовност да реновират СОУ „М.Горки", Пето основно училище и „Георги Райчев".