ортопедична работилница
ортопедична работилница / netinfo
Ден на отворените врати организира единствената в България българо-швейцарска Ортопедична работилница в Стара Загора, която изработва коригиращи ортопедични средства за деца с церебрална парализа и други ортопедични проблеми.
 
Открият ден започва в 11 часа. За откриването му са поканени посланикът на Швейцария Денис Кнобел, областният управител на Стара Загора проф. Веска Шошева, кметът на града Живко Тодоров, дарители. Със събитието  се  отбелязва завършването на тригодишния българо-швейцарски проект „Създаване на българо-швейцарска ортопедична работилница“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
 
Гостите ще могат да разгледат Работилницата и новооткрития Обучителен център, както и да разговорят с швейцарския лекар д-р Бруно Франие и българския му колега д-р Йовко Гюров, с швейцарските техници и българските техници, обучени по проекта. Междувременно д-р Франие ще извършва редовни ортопедични прегледи, които започна преди десет години за деца от цялата страна.  При посещенията си в България на всеки два месеца с него идват и ортопедични техници, за да изработват коригиращи ортопедични средства.
 
В рамките на проекта бяха обучени четирима български специалисти, които вече сами могат да правят ортопедични средства за нуждаещите се деца. Прегледани са 800 деца, изработени са 100 помощни ортопедични средства - шини, ортези, протези.  С предимство се използва швейцарски подход - „ортезно“ лечение, чрез което се избягват операции. Методът не е популярен в България, а е изключително важен за щадящо лечение на деца с детска церебрална парализа и други сериозни ортопедични проблеми.
 
Работилницата е резултат от съвместните усилия на Фондация „Обществен дарителски фонд - Стара Загора” и швейцарския им партньор Фондация Суисклиникал, която е създадена през 2007 година по инициатива на известната българска тенисистка Мануела Малеева и д-р Бруно Франие. От 2013 година Работилницата се помещава в нова сграда благодарение на много дарители от Швейцария и България.
 
В момента изработването на коригиращи средства не се покрива от Здравната каса и затова и в бъдеще Работилницата ще продължи да разчита на дарения и проекти.