/ Болница "Тракия"
Децата, получили най-ново поколение речеви процесори, споделят, че никога досега не са чували толкова ясно и че музиката им звучи по различен, невероятно красив начин
За пръв път тази година в Тракийки център по кохлеарна имплантация към МБАЛ „Тракия“ бе извършена и подмяна на речеви процесори по АП 31 със средства от НЗОК, съобщиха от лечебното заведение.

Това стана възможно благодарение на дългогодишните усилия на родители, лекари и специалисти, работещи с деца и възрастни с кохлерани импланти. Децата, получили най-ново поколение речеви процесори, споделят, че никога досега не са чували толкова ясно и че музиката им звучи по различен, невероятно красив начин.

Болница "Тракия"

Историята на кохлеарните имплантации в България се свързва с първата операция на български пациент - във Виена, през далечната 1997 година. Само няколко години по-късно, през 1999 година, и в България се извършват първите 2 операции.

От тогава до днес у нас има над 700 потребители на кохлеарни имплантатни системи и четири центъра за по кохлеарна имплантация. Първият извънстоличен Център за кохлеарна имплантация е в МБАЛ „Тракия“-Стара Загора, където операции за поставяне на слухови импланти системи се извършват от 2013 г.

В Тракийкия център по кохлеарна имплантация се работи по програма за кохлеарна имплантация, включваща четири етапа:

- предоперативна диагностика;
- оперативна интервенция;
- следоперативна настройка на речевите процесори и
рехабилитация на слуха и говора


"Резултатите от програмата са много добри. Те отразяват компетентността, професионализма и високата ангажираност на специалистите от екипа", казва началникът на отделението по УНГ в лечебното зеведение и създател на Тракийския център за кохлеарна имплантация, доц. Д-р Петър Руев, д.м.

Освен това са показател за положения труд и доброто сътрудничество и взаимопомощ с фирмата-производител на кохлеарни импланти.