Цената на водата в по-голямата част от Старозагорска област ще поскъпне с 5 процента, най-вероятно от септември. Окончателното решение за това Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе в края на юли. Цената на водата в Стара Загора може ще нарасне от 1.81 лв на 1.97 лв без ДДС.

В градовете в областта, където има пречиствателни станции отделно има цена за пречистване и отвеждане на водата. В селата, които се водоснабдяват по гравитачен път, цената на водата ще поскъпне със 100 процента

Това заяви управителят на ВиК Стара Загора инженер Румен Райков. По думите му „до момента на 10% от населението беше разрешено да използва само гравитачна вода, за която заплащаше 0.98 лв. Сега законът не ни го позволява и затова цената на тази вода ще се изравни с другата - 1.97 лв”.

Дружеството изпитва остър недостиг на водопроводчици и багеристи, които заради атрактивни заплати на големи компании в региона, напускат ВиК Стара Загора.

От 10 часа в сградата на КЕВР се проведе открито заседание, на което бе обсъден доклад и проект на решение за бизнес план за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, Стара Загора като ВиК оператор за периода 2017-2021 година.

По-късно се проведе и обществено обсъждане на проект на решение за одобряване на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Стара Загора, утвърждаване и одобряване цени на ВиК услуги на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Стара Загора.