/ netinfo
Оперетата „Царицата на чардаша“ - една неостаряваща класика в репертоара на Държавна опера-Стара Загора, ще бъде представена на 19 май, от 16:00 часа.

Камерната опера „Любов и ревност“ на наша сцена

Режисьор
на последната реализация на оперетата на оперетите „Царицата на чардаша“ от Имре Калман е Николай Априлов /негова е и адаптацията на либретото на Ищван Бекефи и Дешо Келер/, сценография и костюми  Радина Близнакова  и Лилия Бабунова, хореография Татяна Янева. Участват Елена Петрова, Николай Моцов, Камелия Стойчева, Георги Динев, Евгени Арабаджиев, Симеон Симеонов, Игнат Желев, Любомир Петков, Николай Априлов, Диaна Найденова, оркестър,хор и балет на Държавна опера Стара Загора.

Балетната премиера на "Нестинарка" е в края на май

Премиерата на „Царицата на чардаша“ е на 17 ноември 1915
във виенския „Йохан Щраус – театър“. Успехът бил триумфален! Днес е трудно да си представим реакцията на зрителите, когато този единствен по рода си водопад от шлагери се изсипва върху тях изведнъж!

Въпреки неласкавите оценки на виенската преса, която е възмутена от острата сатира срещу аристокрацията, спектакълът не слиза от сцена в продължение на две години. Всяка вечер тълпа виенчани щурмуват касата на театъра и сякаш пламенните любовни дуети на Силва и Едвин заглушават топовните гърмежи на Първата световна война.

Нестандартният прочит на операта „Риголето” в Стара Загора (СНИМКИ)

Първата постановка
на „Царицата на чардаша“ в Стара Загора е била на 6 март 1958 година с диригент Илия Илиев и режисьор Георги Петров. Следващата премиера е след 30 години – на 16 юни 1988 година отново с режисьор Георги Петров и диригент Красимир Къшев.

През 2006 година на 16 април е предпоследната премиера. Режисьор е Бойко Илиев, диригент Красимир Къшев, хореограф Алида Бонева , хормайстори Богдана Попова и Младен Станев.