Българи тръгват по Чудомирови пътеки в Турция
Българи тръгват по Чудомирови пътеки в Турция / DarikNews.bg, архив

Група българи от Шумен и Казанлък тръгват утре по стъпките на писателя Димитър Чорбаджийски -Чудомир в Турция, по път изминат от него през 1932 година. Литературното пътуване е част от проекта на Шуменската регионална библиотека „ Стилиян Чилингиров" -„Литературни пътеки- места на паметта. Образование и туризъм", в който проект литературният музей „Чудомир" в Казанлък и едноименната фондация в града са партньори. Това съобщи Добрина Матова, директор на ЛХМ „Чудомир" в Казанлък. Голямата цел на литературното пътуване е популяризиране на Чудомировото творчество в Турция и срещи с негови читатели и почитатели.

Своеобразните литературни пътеки в южната ни съседка ще спрат в Одрин, Истанбул, Бурса, Мудания, места, където е бил Чудомир и откъдето е черпил вдъхновение за поредица свои пътеписи и разкази. Като част от литературното пътуване е специалната изложба, която ще се открие в Българската екзархия в неделя -22 ноември с репродукции на Чудомирови творби. Там ще бъде представен и сборникът „Чудомир и нашето съвремие", който включва доклади, посветени на творчеството на Чудомир, от тазгодишната научна конференция, проведена през март, по време на Чудомировите празници. Като част от проекта е и виртуалната изложба за пътешествието на групата българи - „Пътуване без граници и бариери" и гид-брошура на български, английски и турски език.

В реализацията на идеята участват и проф.д-р Хюсеин Мевсим, преподавател по български език и литература в Анкарския университет и проф. Яни Милчаков.