Атанасова обеща да се увеличат възнагражденията в кръвните центрове, старозагорските оставки - оттеглени
Атанасова обеща да се увеличат възнагражденията в кръвните центрове, старозагорските оставки - оттеглени / DarikNews.bg, архив

Ще бъде направено всичко възможно от началото на следващата година да се повишат възнагражденията на работещите в кръвните центрове. Това обеща в кулоарите на парламента здравният министър Десислава Атанасова.

За Дарик началник-отделението по Кръводаряване д-р Милка Найденова потвърди, че подадените оставки от лекари и сестри, вече са оттеглени. Това обаче не означава, че ние се отказваме да настояваме. Решението ни не е константна величина. Ние сме отговорни и не желаем да оставим болните, обясни д-р Найденова. Очаква се лекарите и сестрите от Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора да излязат с декларация.

Шестима лекари и 14 медицински сестри и лаборанти от Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора хвърлиха оставки преди по-малко от месец. Заради ниските заплати ги последваха и колегите им от Варна. Екипът на Районния център за трансфузионна хематология - РЦТХ-Плевен, се присъедини към исканията на колегите си от Варна и Стара Загора.

„Тази сутрин имах среща с директорите на петте кръвни центрове в България - в София, Плевен, Пловдив, Варна и Стара Загора. Към тях поех ангажимент, че от 1 януари 2013 г. ще направя всичко възможно чрез структурни промени в Министерството на здравеопазването за работещите в кръвните центрове да има допълнително средства за възнаграждения може би в размер до 17%", заяви в парламента министър Атанасова.

„Гаранцията, която ми дадоха директорите на кръвните центрове, че работещите ще преосмислят своите решения и тези, които са подали молби за напускане, ще ги изтеглят", изтъкна още тя.