Агресията - защитен феномен
Агресията - защитен феномен / БГНЕС, архив

Все по-често ставаме свидетели на агресия сред подрастващите и то без видима причина. Без значение къде - на улицата, в училищата или някъде другаде, децата се обиждат, нападат, бият, понякога и до смърт. Кой е виновен за тази агресия? Дали проблемът идва от семейната среда или е комплексен и какво може да се направи, за да се предотвратят подобни ситуации.

„Като цяло агресията е защитен феномен. Повишеното й ниво се дължи на нарушаване на три структури, които би трябвало да създават устойчивост в личността - семейна линия, линия на улицата и линия на институциите. Когато някоя от тях е нарушена се получава вариране на нивото на агресия", коментира пред Дарик психологът Добромир Димитров.

Според него всяка проява на агресия е всъщност проява на несигурност.

Агресивното поведение не трябва да се атакува директно. Още в началните етапи на възпитание трябва да даваме любов на детето, а не да му обръщаме внимание само когато има проблем. Децата трябва да знаят, че родителите им ги подкрепят и харесват. Те не реагират на това, което им се казва, а на това, което наблюдават, допълни Добромир Димиров.