99 % от пожарите са причинени от човешка дейност
99 % от пожарите са причинени от човешка дейност / DarikNews, архив

17 по-малко в сравнение с миналата година са възникналите пожари в региона, сочи статистиката. Данните са за периода от началото на годината до 31 май, съпоставени със същия период през 2011 г. През 2012 г. огнеборците са гасили общо 345 пожара. 99% от пожарите у нас се причиняват от човешка дейност и едва 1% възникват по естествен начин, например от мълнии, късо съединение, техническа неизправност. Това коментира в студиото на Дарик - Стара Загора инспектор Злати Дрянов от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението" в града на липите.

Той обобщи, че причината за тенденцията на намаляване броя на пожарите е главно дъждовното време през последните месеци. Затова хората не бива да се успокояват с данните, а трябва да са изключително внимателни, когато са сред природата и особено при провеждането на жътвената кампания. Кметовете и кметските наместници в малките населени места в областта са инструктирани какви са задълженията им във връзка с предотвратяването на възникване и разпространение на пожари в Старозагорско. Техните задължения са свързани с осигуряване на пожарната безопасност, организирането на гасачески групи, както и с мерките при възникване на пожари на територията на региона.

Специално ще бъдат инструктирани всички пастири, пчелари, ловци, частни стопани и други, които през годините е доказано, че са чести причинители на горски пожари и пожари в сухи тревни площи.

От службата изрично забраняват паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии.

Пожарите с материални загуби през отчетения период са 54 срещу 37 за миналата година. Лъжливите повиквания са 8 повече в сравнение с 2011 година.