/ Тракия икономическа зона
„Днес минаваме на едно друго ниво на развитие на индустриалните зони - създаваме тяхната реална връзка с образованието, защото без човешкия капитал не може да се върви напред“.

Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на представянето на проект „Достъп до технологично модерна образователна среда“ (ДТМОС) за ученици от няколко гимназии, съобщиха от Тракия икономическа зона.

Фирмите от Тракия икономическа зона с предложения как да избегнем „икономическата карантина“

Инициативата се осъществява от екипа на „Тракия ЕДУ“ към Тракия икономическа зона с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Министърът благодари на президента на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър за партньорството по проекта, който е от полза и за учениците,  и за бизнеса.

„Преди 4 години се запознах с инж. Пламен Панчев, създателят на Тракия икономическа зона, и се възхитих на неговия поглед в бъдещето, на неговата визия за бизнеса и посветеност на образованието.

Самият факт, че е събрал всички вас и нас тук заедно показва, че продължава да работи в тази насока. Много окуражаващо е човек да види какво може да направи съвместното усилие“, каза госпожа Шилър.

Първоначално проектът ДТМОС ще обхване 60 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии в Тракия икономическа зона - ОУ Св. Св. Кирил и Методий - с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене - Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника - Пловдив. „Целта е обучение в съвременна материално-техническа база с преподаване на нужните за индустрията знания и умения“, разясни инж. Пламен Панчев.

Това ще улесни реализацията на младите хора в производствените предприятия в професии като машинен техник, машинен оператор, машинен монтьор, електротехник, мехатроника.

Тракия икономическа зона

Практическите занятия, които ще започнат в края на октомври, ще се водят в Центъра за професионално обучение „Тракия“, който е ситуиран в зона Раковски, част от ТИЗ. Центърът е оборудван с последната дума на техниката в обученията, на практика занятията са с индустриална техника от водещи световни компании като SMC, ABB, Schneider Electric, Милара Интернешънъл и други.

Част от практиките ще са в заводите в ТИЗ, фирмите ще се включат и със свои лектори, обучителните програми са изготвени от преподаватели от Университета по хранителни технологии.


Иванка Киркова, началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив подчерта, че събралите се днес кметове, представители на бизнеса и училищата освен партньори са и съмишленици, които реално развиват професионалното образование в директна връзка с фирмите. Тя също отправи благодарност на Фондация „Америка за България“ за финансовата подкрепа за проекта.

Фирмите от Тракия икономическа зона с декларация: Прилагаме всички мерки срещу коронавируса

„Тракия икономическа зона се превърна в институция, която представя България навън, представя ни пред международните инвеститори. ТИЗ и нейният мениджмънт са част от екипа на министерството на икономиката“, сподели пред присъстващите на събитието министър Борисов.

Той добави: „Имаме и други идеи с инж. Панчев, които поставят развитието на индустриалните зони на ново ниво. Ще работим за Зелената сделка, за въглеродно неутрални индустриални паркове, като предвиждаме в зона Раковски, част от ТИЗ, да се изгради фотоволтаичен парк, така че компаниите, които са тук да бъдат „зелени“. Тази идея се надяваме да бъде прелята и в посока към други индустриални центрове“.

Министърът на икономиката не спря с добрите новини. Той връчи сертификат за инвеститор „Клас А” на „Балкан Агрикалчарал”, поредният нов инвеститор в Тракия икономическа зона - на територията на Община Марица. Сертификатът получи изпълнителният директор на фирмата Стойчо Георгиев.

„Искам да отбележа, че независимо от кризата, се намираме в уникален период - само сертифицираните проекти от началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите са за 700 милиона лева, а оценките, които БНБ дава като финансови данни за потока на преките чужди инвестиции за първите 7 месеца са 1 милиард и 400 милиона евро инвестиции, което е 53.4 процента ръст на годишна база“, съобщи министър Борисов.

Той подчерта, че благодарение на сертификата за инвеститор „Клас А” на „Балкан Агрикалчарал” Община Марица ще получи 1 милион лева от държавата за довеждаща инфраструктура до завода на фирмата.

Същата сума ще получи и Община Пловдив, заради издания сертификат за инвеститор „Клас А” на фирма „БТЛ индъстрийз“. Изпълнителният директор на „БТЛ индъстрийз“ Георги Петков сподели за съвместна идея с инж. Пламен Панчев - създаване в ТИЗ на лаборатория за акредитирани дейности по изпитвания на тестови образци и калибриране на технически средства.

Сега, например, фирма купува машина, която в даден период трябва да се тества. Компанията е принудена да изпрати тази машина някъде в Европа, САЩ, Канада и за седмици да спре производството или да купи резервен уред, който включва в употреба няколко пъти в годината, за да не се прекъсва производственият процес.

Калибриране на място в Пловдив ще реши този огромен проблем, убеден е Георги Петков. Очакванията са бизнесът да обобщи какво е полезно за него, за да може тази лаборатория да започне работа в най-скоро време.

В днешното представяне на проекта „Достъп до технологично модерна образователна среда“ и разискванията след това взеха участие и Евелина Апостолова, заместник областен управител на област Пловдив, Павел Гуджеров - кмет на Община Раковски, Димитър Иванов - кмет на Община Марица, Мария Белчева – кмет на Община Куклен, директори на професионални гимназии и представители на фирми от Тракия икономическа зона.