Започва реконструкция на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис Трети", като целият участък от обръщателно ухо "Съдебна палата" до трамвайно ухо "Княжево" ще бъде изпълнен поетапно, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Този участък обслужва трамвайна линия номер 5, която е най-натоварената в София. В обхвата на реконструкцията се включва подмяна на релсовия път, контактно-кабелната мрежа, улично осветление, ремонт на пероните на спирките, пътното платно и тротоарите.

Камион и трамвай се удариха в София, ватманът е пострадал (ВИДЕО)

Първият етап на строителството обхваща трасето по бул. "Македония" и участъка от пл. "Руски паметник" до трамвайно ухо "Бъкстон", а вторият етап - от трамвайното ухо "Бъкстон" до трамвайно ухо "Княжево".

По бул. "Македония" трасето на трамвайната линия се запазва в центъра на обособеното трасе. Релсовият път на бул. "Македония" се предвижда да бъде с тревно покритие и създаване на т.нар. "зелен трамвай" и линеен парк.

Светлина предотвратява катастрофи на конфликтно кръстовище в София (ВИДЕО)

Трамвайното движение в участъка от ухо "Бъкстон" до пл. "Македония" ще бъде спряно, като ще бъде осигурена заместваща автобусна линия 5-ТМ, която ще спира на всички спирки по трасето на трамвайната линия номер 5.

За да се намалят затрудненията на живеещите в района, както и за осигуряване на проходимост на автомобилното движение, участъкът по бул. "Македония" ще се работи на два подетапа, като първият предвижда затваряне на южното локално платно, като ще се осигурят обходни маршрути. Ще се осигурят пешеходни преминавания при ул. "Ивайло" и ул. "20-ти април".

Местата за паркиране в ремонтирания участък ще бъдат запазени на 70 процента. Стикерите за платено паркиране ще важат и за съседни подзони, за което е внесен доклад в Столичен общински съвет.