За спешен ремонт на най-пострадалите от труса сгради призова доцент от УАСГ
За спешен ремонт на най-пострадалите от труса сгради призова доцент от УАСГ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
За спешен ремонт на най-пострадалите от труса сгради призова доцент от УАСГ
54268
За спешен ремонт на най-пострадалите от труса сгради призова доцент от УАСГ
  • За спешен ремонт на най-пострадалите от труса сгради призова доцент от УАСГ

Да се направи спешен ремонт на най-пострадалите от земетресението на 22 май сгради в София и Перник, за това настоя доц. Йордан Милев от Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия на семинар за земетресението като тест за конструкциите и сградите в двата града. Няколко училища и храмове са сред сградите с най-много щети, констатирани по време на обследванията от експертната група, в която участва и Милев.

На семинара присъства и кметът на Перник Росица Янакиева, която каза, че вече се работи по укрепване на сградата на Общината и църквата "Св. Иван Рилски", които са в най-тежко състояние. "Трябва да има държавна програма, която да обхване сеизмичното укрепване и обследване на всички детски градини и училища", допълни началникът на Дирекция "Контрол по строителството" Влади Калинов.

От най-спешна нужда от ремонт в София имат 18-о СОУ, а също 71-о и 76-о училища в кв. "Възраждане", както и 140-о СОУ във Връбница. За това алармира доц. Милев. В отговор Влади Калинов каза, че са укрепени всички сгради на образователни заведения, които са пострадали от труса през май. Има заделени средства от общината и за ремонти дори и на козметичните проблеми в сградите.

В тежко състояние са и Руската църква и Джамията в София.

Голям проблем има и със сградата на ВиК в Перник, алармира още Милев. В отговор кметът на Перник Росица Янакиева каза, че сградата на ВиК е 100% държавна собственост и областният управител ще предприеме действия. Сградата на Общината е оградена, за да не се случи инцидент с минувачи при падане на фасадните плочи.

Повечето повреди не са в носещите конструкции на сградите, каза Йордан Милев и допълни, че не е ясно как биха издържали сградите у нас при едно по-силно земетресение. Проблемът е, че липсва сеизмологична оценка на сградния фонд у нас, каза още той.

Експертите призоваха по никакъв повод да не се запълват пукнатини само с мазилка и да не се санират сгради без конструктивно обследване.