Върнаха паметника на Цар Освободител, откриват го догодина
Върнаха паметника на Цар Освободител, откриват го догодина / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Върнаха паметника на Цар Освободител, откриват го догодина
59181
Върнаха паметника на Цар Освободител, откриват го догодина
  • Върнаха паметника на Цар Освободител, откриват го догодина

Паметникът на Цар Освободител пред парламента, който беше демонтиран в началото на септември, вече отново е на мястото си. Конят на Александър Втори и фигурата на императора бяха реставрирани за по-малко от три месеца и укрепени по уникална технология, към която са проявили интерес и чуждестранни специалисти. Работата по обновяването на паметника ще продължи с няколко козметични операции по скулптурите му и постамента. Ще бъде освежено и пространството около него - каменната ограда, плочника и стъпалата.

Официалното откриване ще е догодина на националния ни празник 3 март.

Идейният проект за това как да бъде укрепен паметникът на Цар Освободител е дело на специалист от катедра "Метални конструкции" на ВИАС. Защо той е уникален, обясни инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите. По думите му: "Конструкцията вътре е уникална. Всъщност сега фигурата няма да се носи от себе си, а ще се носи от конструкцията. Предвидени са всички възможни варианти за разширяването и свиването й. А иначе за самата реставрация - трябваше да се извадят точни копия на краката на коня, сравнени са с оригиналните размери. Точността е до милиметър, въпреки твърденията на някои специалисти, че ще се получат големи разлики, че няма да се същите. Това не е вярно".

Светослав Глосов разказа и за някои възстановени елементи по паметника, които са липсвали от години: "По основната фигура липсваше една юзда. По другите - една сабя, палките на барабанчика отпред - всичко това е направено, отлято и добавено. Следващите няколко поколения ще се радват на този паметник и няма да имат проблеми с него".

Върнаха паметника на Цар Освободител откриват го догодина
netinfo

Преди паметникът да бъде върнат на мястото си и тялото на Александър Втори да бъде съединено с коня, който е възседнал, в него беше поставена капсула. Каква е информацията, която се съдържа в нея, разкри председателят на Камарата на строителите: "Там е записано, че този паметник е издигнат с дарения от признателния български народ, открит е през 1907 година. А през 2012 година е реставриран със средства от еди къде си, от еди кои си хора и имената им са изброени всичките".

И макар паметникът на Цар Освободител вече да е на мястото си, огражденията около него и строителното скеле ще останат още известно време. Към 20 декември пък в сградата на Софийската централна баня ще бъде открита изложба със снимки, показващи всички етапи от реставрацията на една от емблемите на столицата ни.

Върнаха паметника на Цар Освободител откриват го догодина
netinfo