/ iStock/Getty Images
В София започна раздаването на компост срещу квитанция за платена такса смет за недвижим имот, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Ежегодната кампания за безплатно раздаване на компост, произведен на Инсталацията за биологично третиране "Хан Богров" към Столичния завод за третиране на отпадъците, е възобновена, след изтичане на ограничителните мерки, свързани с коронавируса у нас.

Всеки гражданин, който желае да получи 10 кг висококачествен компост, може да го направи на място в ИБТ "Хан Богров". Работното време е всеки ден от 8.30 до 17.30 часа. Ако собственик на два имота е платил такса смет и за двете си жилища, ще получи 20 кг компост.

Инсталацията е в експлоатация от 2014 г. и произвежда годишно по около 9000 тона компост, който се използва за обогатяване на почвата в парковете и градините на София.

Крайният срок за внасяне на първата вноска на такса битови отпадъци, както и 5 процента отстъпка при плащане в пълен размер на местните данъци за недвижими имоти и МПС тази година бе удължен до 30 юни.
БТА