/ БГНЕС
Търговци от „Графа“ с колективен иск към Столичната община
101200
Търговци от „Графа“ с колективен иск към Столичната община
  • Търговци от „Графа“ с колективен иск към Столичната община
Иск за 380 хиляди лева срещу Столичната община предстои да заведат 15 от търговците на столичната улица „Граф Ингатиев“, която от година вече е в ремонт.
 
Искът, който е колективен и се завежда от името на сдружение „Справедливост за всички“ е за пропуснати ползи и материални щети. В същото време днес в направление „Архитектура и градоустройство“ на общината обсъдиха новите варианти за ограничители по улицата, като се спряха до два възможни.

Вече има идея с какво да бъдат сменени „перките на акули“ по „Графа“
 
Какво ще замени станалите известни като „перки на акули“ ограничители пък ще стане окончателно ясно другата седмица.
 
Инициатор на сдружението „Справедливост за всеки“, от чието име предстои да бъде заведен колективния иск, е Диана Дамянова. Нейното семейство има заведение на Графа, а ето и мотивацията й да започне да съди общината:
 
„Магазинчето има камера. На нея сме засекли 41 работни дни е имало работници пред магазина. От тези 41 дни има дни, в които те търкат талончета и седят и чакат, но така или иначе приемаме, че са били на работното си място. Значи от едни 365 дни, да има едни 41, а през цялото време хората да минават през барикади, където седят чудовищни надписи от типа - 'Само за живеещи'. Как да се осъществява търговия?“

Премахват огражденията на пл. „Гарибалди” в София
 
Именно заради това и Диана създава сдружението, към което вече са се присъединили 15 от дребните и средни търговци по улицата. По създадена методика те са калкулирали загубите си за последните 6 месеца, за които имат и претенции към общината.
 
Самата учредителка пък ще финансира иска с 25 хиляди лева. А на какво правно основание ще искат компенсация търговците от 380 хиляди лева, обяснява адвокатът на сдружението Ивана Мурджева:
 
 „Тази щета има две разделения в себе си - това е вредата, която включва всички щети, причинени от продължаващото плащане на наем. Много от тях са с кредити, продължаващо плащане на кредити. Всички това е намалило тяхното имущество. И т.нар. пропусната полза, която всъщност представлява изчислението на онзи оборот, който те могат да реализират, но не са могли да го направят, поради влошената среда.“
 
След завеждане на иска към него ще могат да се присъединят и други търговци по „Графа“, допълни Ивана Мурджева.
 
Междувременно експертен съвет към общината днес се спря на два вида нови ограничители по „Графа“, след като сега разположените разделители между трамвайното трасе и тротоара предизвикаха няколко инцидента с граждани.
 
Новите варианти са или 3,5 сантиметрови  габърчета или така наречените боларди – чугунени колчета с височина 64 сантиметра. За да определят най-добрия вариант за улицата обаче, от Общината са решили тази седмица да монтират и двата типа ограничители, експертите да ги огледат на терен, гражданите също да свикнат с тях и накрая през следващата седмица да стане ясно кой ще е моделът, достоен за постоянно  да ограничава движението на пешеходно по трамвайното трасе.
 
Водната стена на площад "Гарибалди", която също предизвика полемика (бел.ред.), струва около 25 000 лева, но премахването й няма да бъде за сметка на общинския бюджет, увери Йорданка Фандъкова и допълни, че Столичната община не е одобрила промяната на цвета на монумента от бял, какъвто е трябвало да бъде, към черен.
 

Конструкцията бе монтирана на столичния площад преди седмица, но предизвика силен обществен отзвук, в резултат, на който бе взето решение за демонтирането й.