/ БГНЕС
Чугунени боларди (потъващи в земята защитни метални цилиндри, потъващи прегради) или колчета най-вероятно ще сменят „перките на акули“ по ремонтиращата се ул. „Граф Игнатиев“. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков, посочва БГНЕС.
 
Ще търсим възможност за създаване на друг тип ограничители, които са свързани с историческото наследство на София. Проучваме възможни решения от такъв тип чугунени боларди с височини 40 и 60 см. В момента, в който имам мостри, ще ги представя пред комисията по архитектура и да се вземе окончателно решение“, заяви главният архитект и добави, че проектантът е предложил да се поставят кабъри от неръждаема стомана, които са доста ниски, около 5 см.

Махат ограничителите на „Графа“ след няколко инцидента, мислят нов вариант за обезопасяване
 
Тези предложения ще бъдат представени следващата сряда по време на заседанието на комисията по архитектура.
 
Здравков коментира, че имало и предложение да се сложат ниски ограничители, но според „Пътна полиция“ това не е добро решение, защото при сняг няма да се виждат и отново ще има опасност за пешеходците.
 
„Съгласно закона за движение по пътищата има изискване да има физическо разграничаване на трамвайното трасе от пешеходната зона. Трамваят освен, че върви по трасе има своя динамичен габарит. Той е 30 см от крайната проекция на трамвая. В тази зона не трябва да минават пешеходци. Трамваят има огледала, понякога той може и да се наклони и да стане инцидент. Водещият критерий при избора на тези ограничители ще бъде безопасността и да е ясно къде е трасето на пешеходците и трамвая“, заяви той и каза, че ще направят всичко възможно, за да не се допуска инцидент с блъснат човек от трамвай.

Как продължава ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“?
 
Очаква се премахването на „перките“ да стане до края на месеца, като едновременно с това ще бъдат монтирани новите ограничители.
 
Въпросните ограничители, станали известни като „перки на акули“, бяха поставени по искане на „Пътна полиция“. Поводи за оплаквания от страна на гражданите бяха както "перките" по трасето на трамваите, така и криво наредени плочки, стърчащи кабели и тръби.

Изкъртиха ограничители край трамвайното трасе на „Графа“
 
Трима души пострадаха от ограничителите на столичната улица „Граф Игнатиев“, чийто ремонт продължава.
БГНЕС