/ БГНЕС
Ще има виртуална приемна за гражданите и референдум за новите идеи за София, разкри новият зам.-кмет по транспрота Кристиян Кръстев
В София от 17 януари три нови електробуса ще обслужват удължената линия 123. Тя вече ще свързва район "Слатина" с "Цариградско шосе", "Студентски град" и Симеоновския лифт.

Това е трета електробусна линия за столицата, като до края на февруари ще стартират още две, уточни кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи новата електробусна линия.

София линия 123 Йорданка Фандъкова електробус
БГНЕС


Тя добави, че цел в новия й мандат е да бъдат открити 10 електролинии. До 2021 г. се очаква и 20% от градската мрежа да се обслужва от електробуси.

"Това е най-чистият градски транспорт. Първоначалните разходи за електробусите са по-високи, отколкото за газовите и дизеловите, но експлоатационните разходи са в пъти по-ниски. Инвестицията, която сме направили, се връща много бързо, а ползите за екологията са несравними. Няма как да говорим за мерки за чист въздух, ако не говорим за по-добър градски транспорт", посочи столичният кмет.

София линия 123 Йорданка Фандъкова електробус
БГНЕС


Основна задача на новия зам.-кмет по транспорта Кристиян Кръстев ще бъде именно подобряване на градския транспорт и трафика в столицата.

Той обясни, че за целта ще бъде направена виртуална приемна за гражданите, ще има и референдум, в който ще се обсъждат всички нови идеи.

"Разчитам на всички граждани, отворен съм за всякакви идеи и неслучайно ще направим този референдум. При преимуществено решение от страна на гласоподавателите в конкретен случай ще работим в посока решаването на тези въпроси", обясни Кристиян Кръстев.

Той разкри, че в момента се работи и по олекотяването на трафика на две столични кръстовища.

"На кръстовището на бул. "Тодор Каблешков и бул. "България" - ще увеличим лентите за изнасяне на трафика от "Тодор Каблешков", защото сега има ежедневна тапа. По същия начин на бул. "Царица Йоанна и бул. "Панчо Владигеров" - там ще направим регулиране на кръстовището по различен начин", уточни Кръстев.

"Хората в София трябва да знаят, че градът е проектиран за много по-малко жители и 3 пъти по-малко трафик. Ако не се дисциплинираме всички, много трудно ще можем да постигнем заедно успех. Апелирам всички да спазват правилата по пътищата и да си припомним, че булевардите не са място за паркиране", обърна се той към столичани.

София линия 123 Йорданка Фандъкова електробус
БГНЕС

София линия 123 Йорданка Фандъкова електробус
БГНЕС

София линия 123 Йорданка Фандъкова електробус
БГНЕС