/ съд / / ThinkStock/Getty Images
Специализираната прокуратура обясни за мярката за неотклонение на бившия кмет на столичния район Младост Петко Дюлгеров. От обвинението припомнят, че той бе пуснат под домашен арест от Специализирания наказателен съд в края на октомври и отбелязват, че прокуратурата е протестирала това решение.
 
Петко Дюлгеров бе задържан на 17 април 2018 г. Тогава при зрелищна акция в центъра на София бе задържана и кметицата на столичния район Младост Десислава Иванчева, която понастоящем е отстранена, както и нейната заместничка.
 
Иванчева и Петрова остават в ареста засега

Дюлгеров бе привлечен като обвиняем като помагач, който умишлено улеснил Десислава Иванчева и Биляна Петрова да поискат и приемат подкуп в особено големи размери.

17 април: Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО/СНИМКИ)


От задържането на Дюлгеров на 17 април 2018 г. до 25 октомври 2018 г. Дюлгеров бе в ареста. На 25 октомври 2018 г. Специализираният наказателен съд
наказателен съд измени мярката му за неотклонение в по-лека – „Домашен арест“ с разпореждане за незабавно изпълнение.
 
На 1 ноември 2018 г., в рамките на предвидения 7-дневен срок Специализираната прокуратура внесе протест срещу определението на първоинстанционния съд.

На 5 ноември 2018 г. Специализираният наказателен съд коментира, че изпращането на протеста, касаещ Дюлгеров, в Апелативния специализиран съд следва да бъде отложено във времето.

Какво важно казаха свидетели по делото срещу Десислава Иванчева?

На 16 ноември 2018 г., след поредното гледане мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова, Специализираният съд разпорежда изпращане на протеста, касаещ Дюлгеров,  на Апелативния специализиран съд по компетентност.

Съдът реши: Десислава Иванчева се прибира у дома, прокуратурата протестира

Предстои разглеждане на протеста както по отношение на Дюлгеров, така и протеста срещу изменението на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от 16 ноември 2018 г.

Администрирането на протеста и изпращането на делото на въззивната инстанция според процесуалния кодекс е изцяло в правомощията на съда, постановил протестирания акт, обясняват от прокуратурата.