/ iStock/Getty Images
Нощ на музеите и галериите
101606
Нощ на музеите и галериите
  • Нощ на музеите и галериите
„Мистерия в кутия“ е предизвикателството на Националния военноисторически музей към своите посетители в Нощта на музеите, която ще се проведе в събота вечер. В Националния политехнически музей ще бъде открита изложбата "40 години персонални компютри Правец".
 
В Националния исторически музей наред с постоянните и временни изложби ще има хороводни ателиета, а по-рано през деня - програма за деца.
 
Европейската нощ на музеите се организира за петнадесета поредна година, в нея ще се включат над 50 музеи и галерии в София, както и много от цялата страна.
 
Изложбата „Изгнания“ на световноизвестния чешки фотограф с френски паспорт Йозеф Куделка е част от програмата в Софийската градска художествена галерия. Дреха, изработена от позлатена сърма и образци на Чипровската златарска школа могат да се видят в експозицията, наречена „Старото злато – магия и символика“ от колекцията на Антонио Василев, представена в НИМ.

Изложба на дантела ще има в Етнографския музей. В Националната галерия „Квадрат 500“ посетителите ще видят спектакъл на студенти от класа на проф. Александър Илиев от НАТФИЗ, а музеят „Земата и хората“ се включва с концерт на ученици от музикалното училище „Христина Морфова“ в Стара Загара. За Нощта на музеите и галериите са предвидени специални програми и в къщите музеи Никола Вапцаров, Пейо Яворов и Иван Вазов.
 
Европейската нощ на музеите се организира за петнадесета поредна година. В  нея ще се включат над 50 музеи и галерии в София, както и много в цялата страна, а входът ще е свободен.

Събитието се отбелязва всяка трета събота на месец май. Тази година то съвпада с Международния ден на музеите, който се чества всяка година на 18 май, а програмата в столицата може да се види на сайта на Френския културен институт.