/ БГНЕС
Преговаряме, за да свалим напрежението, ще проверим за провокация, каза гл.комисар Георги Хаджиев
При недоволството във „Факултета“ е задържан един нарушител заради домашно насилие. Установено, че извършителят е бил с ограничителна заповед. Това каза пред журналисти в квартал „Факултета“ директорът на СДВР гл. комисар Георги Хаджиев.

Според него гражданите на квартала са възприели по техен начин действията на служителите на полицията.

БГНЕС

"На терен сме и водим разговори и преговори с жителите на кв. „Факултета“, двамата зам.-кметове на "Красна поляна" са тук, обстановката се успокои, всички носят маски", каза Хаджиев. Той добави, че правят всичко възможно да разделят хората, за да не са толкова близо един до друг и да не се създават предпоставки за избухване на епидемия сред тях. Към момента обаче това няма как да стане, преди да се уталожи тотално напрежението.

БГНЕС

„Знаете за новата заповед. Създали сме организация. Разговаряхме и с управителя на супермаркета и магазинът е зареден напълно. Опитваме да сме диалогични и да не предприемаме репресивни мерки, към настоящия момент те дават резултат”, допълни той.

БГНЕС

Жителите на квартала скандираха "оставка". Хаджиев каза, че не може да коментира възгласите. "В крайна сметка така са преценили:, каза само той.

Органите на реда ще извършат проверка дали действията на жителите на квартала са провокация и дали протестът е бил предварително организиран. Ако има данни за престъпление или нарушение, ще бъдат санкционирани.

БГНЕС

Директорът на СДВР каза още, че на място остават достатъчно служители на полицията, за да следят за спазването на обществения ред и да не се допуска нарушаването му, както и нарушаване на заповедта на министъра за противоепидемичните мерки.

Той коментира и обстановката по КПП-тата в столицата. "Към момента ситуацията там е спокойна", каза гл. комисар Георги Хаджиев. От полицията очакват натоварването да бъде след празниците заради потока от прибиращи се в София.

БГНЕС

Попитан дали завръщащите се ще бъдат обратно пускани в столицата, Хаджиев заяви: "Единствено и само тези, които в часовия диапазон ще декларират полагане на труд, служителите на място ще проверяват с работодател".

За тези, които пътуват към болница, ще се търси връзка със съответното лечебно заведение. Който е излъгал в декларацията, че напуска града по работа,  го очаква проверка, докладване в прокуратурата за престъпление с декларирани неверни данни, припомни шефът на СДВР.