/ iStock/Getty Images
Победител в открития архитектурен конкурс за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, организиран от Столична община - Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ), е студио „Герупплан“ ЕООД с ръководител арх. Филипа Гугучкова.

Това съобщиха на сайта си от НАГ. Той трябва да се разположи пред НДК на мястото на демонтирания паметник "1300 години България".

Второ и трето място в конкурса не са присъдени от журито, тъй като останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране съгласно регламента на конкурса.

Паметникът "1300 години България" пред НДК вече е в историята (СНИМКИ)

От участниците в конкурса се изискваше да представят идеен проект, който да предложи решение за постигане на естетическа, сигурна, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия.

Предвижданията на идейния проект съгласно заданието следваше да включват:

- осигуряване на условия за отдаване на почит и възпоменание, включително за полагане на венци, чрез възстановяване на мемориала на загиналите войници, който да представлява недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на падналите в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г.

- цялостно повишаване на естетическите и функционалните качества на обитаемата среда чрез пълноценно и безконфликтно свързване на предложеното решение с околното пространство и паралелното му развитие.

Проектите на участниците бяха разгледани и оценени от жури в състав: 

- д-р Валентина Иванова - представител на Съюз на възпитаниците на военните на негово величество училища, школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство; Марта Георгиева - общински съветник в Столичен общински съвет; арх. Маргарита Трендафилова - гл. експерт в отдел „Недвижимо културно наследство“, дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“, Министерство на културата; Мариана Каракостова - гл. експерт в отдел „Недвижимо културно наследство“, дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“, Министерство на културата; инж. Райна Костова-Гиргинова - РК София-град, секция КСС, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране; инж. Петър Вълчев - председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите; Христо Христов - специалист по военна история, уредник в отдел „Нова и най-нова история XIX-XX в.”, Национален исторически музей; арх. Любомир Петров - ръководител на отдел „Недвижими културни ценности“, Регионален исторически музей - София; арх. София Лостова-Топалова - гл. експерт в отдел „Недвижими културни ценности“, Регионален исторически музей - София; арх. Вангел Михалев - началник отдел „УТКРКС“, район „Триадица“; Мария Механджиева - главен юрисконсулт в Направление „Архитектура и градоустройство“, Столична община.



Представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Съюза на българските художници не са включени в състава на журито поради отказ от тяхна страна да участват в журирането на конкурса.

Припомняме, че че през ноември 2023 г. Столичната община обяви архитектурен конкурс за изработване на проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа софийска пехотна дивизия в Балканската война (1912-1913 г.), Междусъюзническата война (1913 г.) и Първата световна война (1914-1918 .).

В края на октомври 2023 г. се навършиха 89 години от откриването на мемориала, открит на 28 октомври 1934 г. в София. Цар Борис III открива войнишкия мемориал по повод 50-ата годишнина от формирането на полковете и като знак за признание към героизма им, наречени Софийската "желязна" дивизия, показва информация на отдел „Справочна" на БТА.

Тогава над София летят три самолета и хвърлят цветя над събралото се множество, което наблюдава откриването на Мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк. Мемориалът е пазил имената на около 3000 войници, подофицери и офицери, загинали във войните. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня