Проверяват за незаконни базови станции на мобилните оператори в София
Проверяват за незаконни базови станции на мобилните оператори в София / Sofia Photo Agency, архив
Проверяват за незаконни базови станции на мобилните оператори в София
53987
Проверяват за незаконни базови станции на мобилните оператори в София
  • Проверяват за незаконни базови станции на мобилните оператори в София

Столичната община ще обжалва решението на административния съд на София, което отменя Наредбата за превоз на пътниците в градския транспорт, приета през 2008 г. Това съобщи след заседанието на СОС председателят му Елен Герджиков. Сред мотивите за решението на съда, е, че съветът не е спазил необходимите процедури при взимането на решението за цените на картите и билетите за градския транспорт. Липсват и мотиви за преференциалните цени на картите за определени социални групи или професии. В Наредбата се предвижда и общинските служители да се возят безплатно в градския транспорт. В момента Наредбата действа, тъй като вървят обжалвания, каза още Герджиков. Решението на съда може да влезе само ако бъде потвърдено от ВАС.

След дълги дебати, днес СОС реши да се сменят представителите на общината в съвета на директорите на "Софийска вода". Николай Стойнев от ГЕРБ мотивира решението с факта, че когато не е добра работата на дружеството, е нормално да се сменят директорите. „Много пъти сме говорили, че не сме съгласни цената на водата да бъде увеличавана. Но не е нормално всеки път, като предприемеш действия в посока решаване на проблема, чрез смяна на ръководството, някой да е против", добави още Стойнев. С решението си съветът смени досегашните членове на Съвета на директорите Николай Александров и Камен Манев с Цветан Гергов и Стефан Пелтеков.

Комисията, която провежда конкурса за рекламата в София, е напълно готова с оценяването и класирането на участниците, каза още Елен Герджиков. Забавянето на конкурса се дължи на обективни причини, като обжалвания и смяна на участниците в комисията, каза още той. 6 или 7 са фирмите, които печелят конкурса за 10 пакета от рекламни елементи, а четири не са допуснати до класиране, каза още Герджиков. Предстои обаче кметът да прецени дали да подпише заповедта за крайното класиране или да върне протокола в комисията, заради особеното мнение, изразено от двама от членовете на комисията при подписването на протокола. След като приключи работата за тези рекламни елементи, ще се изготви и конкурсът за малките рекламни елементи, който според Герджиков ще се извърши в много по-кратки срокове.

На днешното заседание съветникът от Синята коалиция Вили Лилков за пореден път повдигна въпроса за базовите станции на мобилните оператори, разположени на различни места в София. Той цитира данни на ДНСК, според които от около хиляда базови станции, разположени на различни места в София, над 700 са незаконни. Според Лилков базови станции са поставени на 200 стълба на улично осветление, които са на Столичната община. Той изчисли, че ако наемът за всеки от тях е по 100 евро, това са 20 хил.евро на месец, без ДДС пропуснати приходи за общината. „Ако ги умножим по пет години, защото оттогава тези активи са владение на общината, това прави 1,2 млн. евро", каза още той. В отговор председателят на съвета Елен Герджиков каза, че това е хипотетично изчисление за някакви евентуални загуби за общината, а кметът Йорданка Фандъкова заяви, че е разпоредила проверка по темата, защото според нея има резон в питането на Лилков.

Днес съветът разгледа и питания от съветника от ВМРО Ангел Джамбазки за премахване на незаконни ромско гета на ул. „Баталова воденица" и на бул. „Европа". „Стотици български граждани живеят около Баталова воденица, чиито живот, здраве и имущество всеки ден са поставени на риск", допълни Джамбазки. В отговор, кметът Йорданка Фандъкова припомни, че решението на общината за премахване на незаконните постройки в гетото беше спряно още през 2006 г. с решение на Съда за правата на човека в Страсбург. Тя призова въпросът с ромските в София да не се политизира и каза, че вече е премахнато едно такова гето в жк. Люлин.

На заседанието си СОС прие градинката към Руската църква да бъде публично общинска собственост. Теренът беше заменен срещу дела на общината в Централни хали от 25%. Така фирма Ащром получи 100% от капитала на Халите и в замяна даде градинката на църквата.

Днес съветът СОС одобри още и четири помещения в ДКЦ да бъдат предоставени за нуждите на Спешна помощ в София. Така в общинските здравни заведения в районите Надежда, Люлин, Кремиковци и Студенески вече ще има и спешен кабинет. Очаква се това да подобри скоростта на придвижване на линейките в по-крайните райони на града.