Жители на столичния квартал „Лагера” твърдят, че през миналата седмица багери и строителни работници са започнали подготовка за строеж в междублоковото им пространство, където ще бъде построена жилищна сграда.

Ще бъде махнат паркинг, детска площадка и тревна площ. Нещо, с което те не са съгласни и са готови да изразят гражданското си недоволство като блокират ключови пътни участъци в района, предава NOVA.

„Това беше междублоково пространство, градинка. Съвсем скоро разбрахме, че е станало частна собственост чрез т. нар заменки - срещу няколко апартамента в „Обеля” и „Люлин”, получават над декар земя в „Лагера”. Няма да го позволим”, закани се Любомир Богданов.

Жителите на района дори са закупили детски люлки, за да си построят площадка за игра. Те призоваха поставените колчета да бъдат премахнати, иначе ще изразят гражданското си неподчинение и ще затворят ключови пътища в района.

„Жк. „Лагера” е комплексно застроен и през годините нещата са правени както трябва - с отстояние. През 2008 г. със заменка теренът е заменен, но по силата на действащите правила тук не би следвало да има строеж.

Това е един прекрасен пример за случващото се през последните 30 години. Какво се е случил - с помощта на тогавашния архитект на района е издадена възможност за изработка на устройствен план.

Няма разрешение на строеж, по-късно той е обжалван и е спрян. С помощта на главния архитект е пуснат нов устройствен план, който е обезсилил действията на районния архитект. Към момента не можем да установим какъв е този терен.

Ние сме спрели изпълнението на това заграждане до изясняване на случая и ще подкрепим хората”, категорична беше районният кмет на "Красно село" Росина Станиславова.
nova.bg