/ БГНЕС, архив
Район
96869
Район
  • Район
Президентът Румен Радев да наложи вето върху Закона за устройство и застрояване на Столичната община, касаещи междублоковите пространства. Това поискаха от Столичния район "Младост" с аргумента, че новите текстове дават възможност за промяна на статута на зелените площи и строителство на тях. Според съветниците от ВМРО в местния парламент обаче промените няма да доведат до подобни ситуации и проблемът се корени в липсата на воля за отчуждаване на терени.
 
Собственик на имот в квартал "Младост": Не всички протести имат реално основание

Притесненията на районната администрация в "Младост" идват от чл.28 в закона, който според тях дава възможност на отредени за зелени площи парцели да се строи не само инфраструктура като улици например, но и сгради.

Как това се случва обясни зам.-кметът на района Биляна Петрова:
 
Пореден протест на жителите на столичния квартал "Младост"

"Досега беше 2/3 мнозинство и само за инфраструктура, което означава пътища или кабели за подземни комуникации. Новата промяна е, че ще може всичко - ще могат да бъдат жилищни сгради, офис сгради. Ще може София да се уплътни значително повече отколкото е в момента. А това чие ще е решението, вече зависи самият инвеститор колко голяма промяна прави. Ако прави само за своя имот - съответният главен архитект на района, ако е за по-голям имот, по-голяма промяна, тогава става след решение на Столичния общински съвет".
 

БГНЕС, архив


Според общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера обаче проблемът със зелените площи е свързан по-скоро с отчуждителните процедури.
 
Инвеститор обяви гладна стачка заради спрян строеж в "Младост" (ВИДЕО)

"Този текст вероятно е създаден, защото в крайна сметка не може да се експлоатира частната собственост просто с някакво решение. Придобиването става по реда в Закона за общинската собственост и там ясно е казано - или отчуждаване, или изкупуване. И да бъдем така добри като община да изкупим тези имоти. Липсата на познаване добре на нормативната уредба и липсата на ясен план какво да се прави чисто оперативно води до измислянето на проблеми, за да можем след това да си ги решаваме същите тези проблеми, които ние си ги създаваме".
 
Новият Закон за устройство и застрояване на Столичната община предстои да бъде обнародван след Великденските празници.