Софийският градски съд отново заседава по делото за мръсния въздух в София срещу Столичната община. От съда поискаха ясни и конкретни данни откъде експертите са взимали информация за това, че "общината е взела достатъчно мерки, но те не дават резултат".

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев "на всеки микрограм увеличаване на праховите частици във въздуха над 6 микрограма, се покачва с един процент опасността за човешкото здраве. Пред съда той заяви, че имало ситуации с 16 процентно покачване на риска.

Делото срещу столичната община е по жалба на гражданската организация "Група за чист въздух". В нея са обединени няколко неправителствени организации. Те приложиха по делото новата програма управление на качеството на атмосферния въздух на София. Според организациите тя е можело да бъде приложена още преди години.

Мръсният въздух допринася за тежко преболедуване на COVID-19

Неправителствените организации поискаха от съда да установи и дали в периода 2015-2017 г., когато е имало замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици над нормата, общината е предприела адекватни и ефективни действия по контрол и ограничаване на замърсяването.

Следващото заседание по делото е на 11 октомври, когато страните ще могат да направят финални искания по доказателствата.