Правят 12 кампуса в Студентски град
Правят 12 кампуса в Студентски град / Sofia Photo Agency, архив
Правят 12 кампуса в Студентски град
31441
Правят 12 кампуса в Студентски град
  • Правят 12 кампуса в Студентски град

12 кампуса за висши учебни заведения да бъдат изградени в Студентски град се предвижда в подробния устройствен план на района, който беше приет на заседание на Столичния общински съвет. До 5 години обаче могат да продължат отчуждителните процеси по прилагането на плана, като това е и срокът, през който трябва да започне изграждането на кампусите, обясни главният архитект на София Петър Диков.

На опасенията на съветника Жельо Бойчев, че планът засяга 200 дка инвестиционни интереси, Диков отговори, че ще направи всичко възможно засегнатите собственици да получат обезщетение в разумен срок. Основната идея е в кампусите да няма дискотеки, а заведения за обучение и хранене.

Още когато внесе доклада си за разглеждане, Диков обясни, че това ще са територии за обитаване и обучение на студенти, а всички заведения – питейни, чалга, клубове, дискотеки и така нататък нямат място в кампусите.

На последното си заседание за сезона съветниците одобриха и план за управление на подлезите в София. В доклада на секретаря на общината Ралица Стоянова се посочва, че вече е изяснен правният статут и е направено заснемане на всичките 82 подлеза на територията на столицата по район. От тях 68 са пешеходни, а 14 са метростанции. Чрез приетия доклад, съветниците възлагат на районните кметове управлението на подлезите, с изключение на търговските обекти в тях. Охраняваните от Егида съоръжения все още са тяхна грижа, но ще се търси решение и на този проблем. Ще се водят преговори с МВР за осигуряване на охрана на подлезите, а в общинския бюджет за 2011 г. трябва да се заложат средства и за осветлението им. Обсъжда се и създаването на общинско предприятие, което да стопанисва всички подлези в града.