Половината от стопаните на домашни любимци изхвърлят поколенията им на улицата
Половината от стопаните на домашни любимци изхвърлят поколенията им на улицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Продължава разширението на новия приют за бездомни кучета в Горни Богров, въпреки че в началото на ноември Върховният административен съд отмени новоприетата наредба за по-евтините приюти. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова и уточни, че сега в приюта има места за хиляда кучета, а след като приключи разширението му, там ще се настанят 2000 бездомни животни.

В началото на миналия месец съдът отмени промените в Наредба 41 към Закона за защита на животните, с която беше разрешено да се строят по-евтини кучкарници и изискванията за тях бяха снижени. За целта общината подготвя нова Наредба в областта. Фандъкова е категорична, че не може да се правят луксозни приюти за толкова много пари.

По-рано Столичният общински съвет прие решение, с което се разрешава на две неправителствени организации да получат два приюта на общински терени. Едната сграда - в Банкя, ще се даде на фондация "Четири лапи", като ще се ползва само за ветеринарна лечебница с кастрационен център, а другото помещение - в ж.к. "Лозенец", ще се стопанисва от сдружение "Германо-българска помощ за животните", където ще могат да се настаняват до 200 кучета. Това също предизвика спорове по време на заседанието за проблема с кучетата в София.

Приютът в Горни Богров е законен и работи добре, категорична беше Фандъкова. Има вече стъпки на околните общини до София за построяването на съвместни приюти, но по-важното е всички те да имат програми за справянето с проблема, коментира още кметът. В момента тече процедура по разглеждане на документите за изпълнител на втория етап от приюта в Горни Богров, допълни тя и подчерта, че съдът е отменил наредбата по чисто процедурни причини. И външните експерти са съгласни, че приюти от отворен тип има навсякъде и работят добре, каза още кметът.

83 на сто от домашните кучета в страната живеят по дворовете, а половината от собствениците им изхвърлят малките поколения. Това каза Стела Райчева от "Анимал Рескю", позовавайки се на проучване на Галъп. Всяко едно женско куче може да роди два пъти годишно, като поколението е между четири и осем малки. Тя поясни, че отдавна има обещание от премиера Бойко Борисов, че ще се създаде зоополиция, която да контролира процеса по изоставяне на малки кученца, но това все още не се случва. "Само 17% са кастрираните домашни кучета", сочат данните от проучването, които още показват, че всяко второ домакинство в селата и всяко девето в града притежава куче.

За контрол над стопаните на домашните кучета настоя и Явор Гечев от "Четири лапи", които ще стопанисват новия кастрационен център в Банкя. Фондацията кастрира освен кучета и котки, като за тази година има 1300 кастрирани котки. Гечев каза, че се съмнява в ефективността на приютите за кучета, защото дори и всичките 9000 бездомни животни да бъдат прибрани, стопаните на домашни любимци ще продължават да ги изоставят по улиците.