/ БГНЕС
Бронзовата статуя на Аполон Медикус, до чешмите с минерална вода в идеалния център на столицата, е открадната. Извършителите се издирват.
 
Освен произведението на изкуството, липсват и почти всички месингови чучури от чешмите на бившата минерална баня, днес музей. Посегателствата са извършени в рамките на няколко дни, информира БГНЕС.

Откраднаха статуята на Аполон Медикус от Централна баня
БГНЕС

Задигането на статуята Аполон Медикус е заснета от видеокамери. Кадрите са предоставени на МВР.
 
„Престъпленията са две. Едното е извършено на 5, а другото на 16 декември. Първо са откраднати чучурите и няколко дни по-късно е отмъкната и статуята. И двете кражби са извършени през нощта. Пазарната цена от метала е незначителна. По-скоро това е хулиганска постъпка. Не е ясно дали двете деяния са извършени от един човек”, каза пред NOVA заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Откраднаха статуята на Аполон Медикус от Централна баня
БГНЕС

„Ако статуята и чучурите не бъдат върнати, ще се направи нова отливка. Разговаряхме и с автора на произведенията – скулпторът Георги Чапкънов. Така ще възстановим откраднатото", допълни Чобанов.
 
Бизнесменът Павел Дамянов предложи на крадците да изплати анонимно в десетократен размер сумата, която те биха спечелили от бронза. За него това са емблематични чешми, които радват софиянци.

Откраднаха статуята на Аполон Медикус от Централна баня
БГНЕС

Статуята на Аполон Медикус, дело на скулптора Георги Чапкънов, бе поставена след реконструкцията на площад "Бански" през 2003 година. Тогава бяха направени 42 каменни чешми, кръгли пейки от камък, водна площ със скулптура на Аполон Медикус, вградено осветление, рампа за хора с увреждания и зелени площи.