Паметник на Съветската армия
Паметник на Съветската армия / БТА
Има дълга процедура на проектиране и съгласуване на преместването на Паметника на Съветската армия. Това каза за БТА областният управител на София - град Вяра Тодева.

Искаме всичко да е законно и изрядно, допълни тя. 

С решение на Министерски съвет от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс "Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост.

„Левицата!“ ще пази от премахване Паметника на Съветската армия с палатков лагер (СНИМКИ)


Вече имотът е в управление на областния управител, каза Тодева.

Изискахме проектите от страна на Столичната община, както и становището относно преместването на монумента в Музея на социалистическото изкуство, защото нямаше предварително такова становище, каза Тодева. Тя допълни, че предстоят следващите стъпки, които ще предприеме областната управа. До края на тази седмица медиите ще бъдат информирани за развитието, каза Тодева.

Тя отрече появили се твърдения, че преместването на паметника може да се случи днес и каза, че "това са политически действия на политически субекти".  

Областната администрация на София: Процедурата по преместването на МОЧА е в ход


Преди дни от областната управа в съобщение до медиите посочиха, че на 3 август са изпратили писмо до кмета на Столична община за представянето на заверени копия от наличната проектна документация, послужила за изграждане на Монумент „Паметник на Съветската армия“, както и заверено копие на Плана за организация и изпълнение на строителството (ПОИС), относно преместването на паметника.

Изпратено е и запитване до директора на Националната галерия за възможността скулптурните фигури и барелефи от Монумент „Паметник на Съветската армия“ постоянно да бъдат експонирани в „Музей за изкуството от периода на социализма“ към Националната галерия.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков написа в профила си във Facebook, че се е срещнал с областния управител на София Вяра Тодева по теми, свързани с район "Средец", сред които и съдбата на монумента.

"Получих информация за действията, които се предприемат, но основното е, че са избрали по-отговорния и директен път - да поемат цялата организация по преместването, без собствеността да се прехвърля към Столична община. За което благодаря на г-жа Тодева", посочва Трайков.

„Левицата!“ на Мая Манолова постави четири палатки и една шатра в защита на Паметника на Съветската армия. Манолова коментира, че преди избори винаги ескалира желанието на десницата да направи предизборна кампания на гърба на паметника.