Радослав Начев
Радослав Начев / БГНЕС
Над 8000 нарушения са заснети за около два месеца на бул. "Черни връх", след като "Пътна полиция" е започнала да следи за нарушения там. Това каза в комисар Радослав Начев – новият началник на отдел "Пътна полиция" - София по БНТ

Само за ден камерите в София установяват над 1000 превишения на скоростта. Комисар Начев призна, че проверките са доказали служители, които са осигурявали полицейски чадър.

"Една от моите задачи е да върна доверието на обществото в институцията, която ръководя в момента. На първо място, реформата в "Пътна полиция" трябва да е насочена към подобряване на административното обслужване на гражданите. Процесите, които осъществяваме, трябва да са прозрачни за хората и да бъдат осъществявани с максимално кратък срок", обясни той.

Следващата стъпка е да се надгради портала за електронни и административни услуги и така да се намалят опашките пред гишетата на КАТ, каза комисар Начев и даде пример:

"С промените в Закона за движение по пътищата предвиждаме възможността да се прекратява регистрацията на автомобил по чисто електронен начин през системата за електронни услуги".

За денонощие: Заловиха 13 водачи в нетрезво състояние, други 13 са били дрогирани

Според него административно-наказателният процес по отношение на Закона за движение по пътищата е изключително тромав.

"В предложенията за промяна на закона сме предвидили премахване на наказателните постановления - тоест налагането на санкция да става с един документ на място, на пътя. Така няма да се налага повторно издирване на водача нарушител, за да се връчи наказателно постановление", отбеляза комисар Начев.

Той уточни, че е предвидено уведомяване чрез системата за сигурно електронно връчване при засeчано с камера нарушение.

"Направени са редица промени по отношение на връчването - всички държавни служители по Закона за държавната администрация да могат да осъществяват връчване при нарушения по ЗДП, както и всички държавни служители, които осъществяват контрол, да могат да извършват такова връчване при спирането на съответния водач", поясни началникът на КАТ - София.
БНТ