Само за четири денонощия по столичния бул. "Черни връх", в посоката на движение „нагоре“ към бул. “Джеймс Баучер“, при ограничение 50 км/ч са засечени над четири хиляди автомобила, движещи със скорост между 50 - 60 км/ч., но сериозният проблем е, че наред с тях още около две хиляди са нарушителите със скорост над 60 км/ч. Това съобщава председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на страницата си във фейсбук.

"Рекордьорът" е преминал със 135 км/ч. в 1:00 след полунощ. Има отчетени 73 нарушители, движещи се с над 90 км/ч. на този участък. В посока „надолу“, към бул. “Арсеналски“, над 1000 автомобила се движат със скорост над 60 км/ч. Това се случва от 1-ви до 4 септември - в дните, в които немалка част от гражданите все още са във ваканция, посочва Георгиев.

Пътен експерт: Спирайте близките си да карат пияни

Поставихме табла за измерване на скорост на бул. “Черни връх”, които показват веднага скоростта на автомобила, а всички данни (с разбивка за часовия диапазон и булевардите с най-много нарушения) изпращаме всяка седмица на Пътна полиция, за да организират по-добре контрола и да им помогнем да насочат екипите си към най-проблемните места в София, информира председателят на СОС.

Той изразява съжаление, че към момента, съгласно действащата нормативна уредба, Столичната община не може да налага санкции на нарушителите, движещи се с превишена скорост. "Продължаваме да настояваме МВР спешно да закупи и монтира стационарни камери на големите булеварди в София и да организира хайки за спиране на “гонките”, които тормозят гражданите от различни квартали", отбелязва Георги Георгиев.
БТА