Не се очаква увеличение на таксата за детските градини в столицата
Не се очаква увеличение на таксата за детските градини в столицата / снимкa: Sofia Photo Agency

Повече от хиляда места в детски градини в София са открити тази година, съобщи заместник-кметът по образованието Йорданка Фандъкова. Тя добави, че не се очаква догодина да има промяна в месечната такса, която родителите плащат за обучението и храненето на децата им в общинските детски градини.

Предстои догодина да бъдат открити нови места в детски градини в пет софийски района, каза Фандъкова. Към края са строителните работи по няколко нови сгради на детски градини, като се очаква за началото на следващата учебна година да са готови разширенията на съществуващи детски заведения. Това е добър вариант за увеличаване на капацитета им, тъй като се използват съществуващите кухня, детски площадки и други ресурси. Очаква се тази година да няма проблеми с кандидатстването за свободни места в детските градини, каза Фандъкова:

„Вече знаете, че така или иначе цялата система за записване е в непрекъснат режим. Ежеседмично се извършват кандидатствания и класирания. По този начин даваме възможност да се заемат всички незаети места”, отбеляза още тя.

Очаква се да бъдат въведени нови критерии при кандидатстване за места в детските градини, например постоянен адрес в София. Това изискване, както и нови – ако има – ще бъдат в сила само за децата, на които предстои да бъдат приети в първа група.