В публичното пространство напоследък излязоха скандални факти, доказателства има за куп нарушения в най-голямата акушеро-гинекологична болница в страната, но въпреки това някаква ответна реакция, адекватни мерки не се предприеха вече повече от три месеца. Това каза на пресконференция д-р Елена Георгиева, която е работила в „Майчин дом“.

Пресконференцията бе на тема „Как под погледа на седем министри „Майчин дом“ се превърна в бащиния на един професор“, а организатори са лекари и пациенти на Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология.

Д-р Георгиева коментира, че липсва всякакви адекватни действия от страна на управляващите, от страна на принципала на болницата. По думите ѝ това не е просто някакъв междуличностен конфликт, който е породен от финансов или друг мотив, а се касае за едни много сериозни нарушения в болницата, които поставят в риск най-вече пациентите.

Реакцията на работещите в здравното заведение

Изключително сме възмутени от лъжите и манипулациите, които се разпространяват в медиите за болница "Майчин дом", заяви заместник-директорът по лечебно-диагностичната дейност към болницата д-р Веселин Дяволов.

Тук работят 540 души, като 110 от тях са лекари, обясни той. Трима души се опитват с манипулации да овладяват „Майчин дом“, каза още той. Това е болницата с най-високия имидж и най-доброто финансово състояние и това не е било така при предишните директори, допълни Дяволов.

Началникът на Клиниката по неонатология към "Майчин дом" проф. Боряна Слънчева каза, че това е личностен конфликт, които излиза от границите на добрия, университетски тон. Трима души, които се опитват да разбунват колектива, в резултат на което не постигат това което искат, каза още проф. Слънчева. Тя обясни, че допълнителните пари, които получава лекарският екип, зависят от работата – повече деца, по -тежка работа, повече разпределени средства. Днес може да разпределим 1000 лв., друг път 2000 лв, зависи от работата, допълни тя.

На въпрос колко процента получават лекарите от приходите д-р Георги Георгиев от Медицински център "майчин дом" отговори, че методиката е установена - 50% получават всички лекари, 60% получават хората с докторска степен, 70% получават доцентите, 80% получават професорите, а 90% получават републиканските консултанти. Договорът на директора на болницата проф. Иван Костов не е изключение, а е определен спрямо методиката за възнаграждение в Медицинския център, каза още Георгиев. Той допълни, че причината проф. Костов да получава по-голяма сума, е че услугите, които предоставя са с по-висока стойност - предоперативни консултации, които са с изключителна сложност.

В брифинга участие взеха и пациенти, които изказаха признателността и благодарността си на лекарите от "Майчин дом" и казаха, че не вярват на лъжите, които се разпространяват за болницата.

През юни тази година в болница "Майчин дом" започва вътрешна проверка по сигнал, подаден от Националната пациентска организация, за неправомерно изнасяне на лични данни от медицинска документация. Това съобщиха от лечебното заведение. Сигналът до Националната пациентска организация е подаден от пациентка, лекувана в "Майчин дом", през последния месец. Ръководството на болница „Майчин дом“ създава комисия за проверка на случая, в която са включени представители на Българския лекарски съюз и на пациентски организации.

След това Националният синдикат „Защита“ подаде три сигнала до главния прокурор за нарушения от страна на директора на Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“. Председателят на синдиката Красимир Митов тогава обясни, че в материалите до държавното обвинение има данни за злоупотреба.
Никол Николова/БТА