/ netinfo
Електрически стълб падна в центъра на София и като по чудо няма пострадали. Инцидентът става на столичната улица „Г.С. Раковски”. Пред Дарик от Електротранспорта коментираха, че стълбът на тролейбусите е паднал заради корозия в основата и от натоварването е увиснал от контактната мрежа. В столицата има над 10 000 стълбове, които минават да инспектират само два пъти годишно. Инцидентът накара зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев да назначи нова проверка на всички съоръжения в града.

Дървен стълб се стовари върху такси в Кюстендил
 
Малко преди обяд стълб от тролейбусната мрежа се откъсва и пада насред столичната улица „Г.С. Раковски”. Истинско чудо е, че в този момент не са минавали хора и няма пострадали. За щастие жиците не са позволили стълба да падне изцяло на пътното платно, където в този момент са минавали автомобили.
 
Шефът на електротранспорта Евгени Ганчев посочи, че последната проверка на съоръжението е през есента на миналата година, а корозия е причината за днешния инцидент.
 
"Електрическият стълб е паднал заради корозия в основата, вследствие на което, а и заради натоварването се е наклонил и е увиснал на контактната мрежа", обясни Ганчев.
 
На въпрос има ли някакъв контрол върху тези стълбове, той обясни, че се проверяват периодично с огледи и веднъж на няколко месеца се проверяват и с уред.
 
"Този конкретно стълб е проверяван есента на миналата година с уред, иначе се проверява периодично с външен оглед. Всеки участък от контактната мрежа има отговорник, който проверява. Стълбовете, държащи мрежата в столицата, са около 10 000. При допълнителни натоварвания се случват и такива неща, но изключително рядко", посочи още Ганчев.

netinfo

Бетонен къс от мост паднал върху кола на столичен булевард
 
Ресорният зам.-кмет Евгени Крусев заяви, че съоръжението е на повече от 24 години и два пъти годишно минава през проверка. Явно, обаче, това не е достатъчно, тъй като от утре започват нови инспекции на стълбовете в София.
 
"Към момента съм изискал протокола, с който е мината проверката през 2016 г., за да се види кой я е направил, как я е направил, по какъв начин и какво е констатирано, като впоследствие вече, ако има пропуски, за тях да се понесе отговорност. Още от утре започват допълнителни проверки, които са независими от тези, които до момента са извършвани, на всички стълбове на контактна мрежа и улично осветление", каза ощеКрусев.
 
Зам.-кметът обеща проверките да станат постоянни.