/ ThinkStock/Getty Images
Започва обучението на деца и младежи по планинско ориентиране и оказване на първа помощ в планински условия, съобщиха от Столичната община.

Обучението се реализира по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и програма "Млад планинар" с цел запознаване с особеностите на туристическото придвижване в планината.

Възстановени са 11 чешми в Природен парк „Витоша“ (СНИМКИ)

Заниманията започват днес и ще се проведат на хижа "Боерица" на Витоша. Организацията се осъществява от дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община, която стопанисва хижа "Боерица".

В програмата, освен аварийните екипи на общината, участват и планински водач, който ще запознае младите хора как да си служат с компас, как да се предпазват от непредвидени обстоятелства. Предвиден е и поход до местност Конярника. Ще има демонстрации на алпийски техники и похвати за оцеляване.

Първата група от 10 деца са от Център за настаняване от семеен тип "Детелина". В предвидените дейности и обучение ще се включат освен екипите "Аварийна помощ и превенция", с директор Красимир Димитров и преподаватели и студенти от Национална спортна академия "Васил Левски", дирекция "Спорт и младежки дейности" на Столична община, Български червен кръст, Планинска спасителна служба и служители на природен парк "Витоша".

Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община осъществява превантивни дейности по сигурността, реакция при природни бедствия. Тя извършва и обучения на ученици в първия общински полигон за обучение за реакция при различни кризисни ситуации.