Започна пожароопасният сезон
Започна пожароопасният сезон / Дарик Сливен, архив

Периодът от 1 април до 30 октомври е обявен за пожароопасен в горските територии на област Ямбол. В заповед на областния управител Николай Пенев са разписани подробно превантивните дейности и мероприятия, които трябва да бъдат изпълнени от ангажираните институции, за да се намали риска от инциденти и да се осигури пожарна безопасност.

В определения период е забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии, а изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места.

Директорите на Държавни горски стопанства, кметовете, собствениците и ползвателите на горски територии, както и ръководителите на обекти, разположени в тях, трябва да проверят състоянието на наличните противопожарни хидранти, водоеми и противопожарни депа, като предприемат мерки за тяхната изправност.

Ръководителите на земеделски кооперации, арендатори и ползватели на селскостопански земи в близост до горски територии също имат задължението да поддържат в готовност пожарогасителните устройства и в случай на пожар, да се включат в гасенето.

Физическите лица, преминаващи или пребиваващи в горските територии следва да спазват правилата за пожарна безопасност, а ръководителите на ловни и риболовни сдружения трябва да инструктират членовете си за правилата за пожарна безопасност преди всяко навлизане в гората.

Кметовете на общини и кметства трябва да засилят контрола в земеделските територии и да организират по места денонощна телефонна връзка с органите на пожарна безопасност и защита на населението.