Започна акция „Безопасност в автомобил и на велосипед“
Започна акция „Безопасност в автомобил и на велосипед“ / Dariknews, Архив

Акция „Безопасност в автомобил и на велосипед“ стартира на  територията на цялата страна от днес до 31 октомври. Операцията има за цел завишаване на контрола върху велосипедистите и водачите на моторни превозни средства, които превозват деца без използване на системи за обезопасяване.

Действията са предприети след зачестилите през последните месеци случаи на пътно-транспортни произшествия с велосипедисти и деца, пътуващи в превозни средства.

На територията на Сливенска област от началото на 2014 година до първи октомври са станали 12 пътни произшествия с велосипедисти, без убити с 11 ранени. За същия период на 2013г. са станали 17 пътни произшествия с двама убити и 10 ранени, съобщиха от полицията в Сливен.

От началото на годината като пътници са пострадали 16 деца на възраст от 0-18 години, няма убити. За 2013 година няма убити, ранени са 5 деца.

Екипи на пътна полиция ще извършва контрол и наблюдение в районите на детските градини и учебните заведения в областта. Ще се следи за използване на обезопасителни колани и детски обезопасителни седалки.

Велосипедистите ще бъдат проверявани за изправност на превозните средства-фарове, спирачни системи, светлоотразители на велосипедите и светлоотразителни жилетки. Проверките ще се извършват на велосипедните и пешеходните зони.