За Великден пространството пред храм „Свети Димитър” ще бъде проходимо
За Великден пространството пред храм „Свети Димитър” ще бъде проходимо / Яна Зафирова

Пространството пред катедрален храм „Свети Димитър” в Сливен тази седмица ще бъде проходимо и в петък ще бъде отворено изцяло и ще може да се използва по време на Великденските празници. Самият площад около паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци ще остане затворен до приключване на строителните работи.

До края на месец май  се очаква да бъде завършена работата по реконструкцията и модернизацията на ларгото и площада, съобщи заместник-кметът Иван Манчев.

Довършват се осветителите в началото на пешеходната зона до Розова градина. Работи се усилено по завършването на сухите фонтани, както и по изпълнението на мазилките по строителната конструкция на зелените площи около дърветата. Очаква се да започне и поставянето на пейките в този участък на главната улица. Фонтаните в тази част на пешеходната зона ще бъдат пуснати след празниците.

Продължава реконструкцията на зелените площи в участъка от сградата на НТС до бившето кино „Българка”. Работи се още по размразяването на фонтана пред сградата на к-с „Печ”, като, по предварителни разчети, той ще бъде пуснат на 10 април. Възстановяването на нарушените павета е извън обхвата на проекта и ще бъде за сметка на община Сливен, каза още Манчев.

По думите на заместник-кмета до края на седмицата строителни работи по площадните пространства в участъка от бившето кино „Българка” до Стария бряст не са предвидени. Очаква се в тази част на пешеходната зона да бъдат завършени детските площадки, предвидени по проекта, а също така да се размразят и  фонтаните до сградата на община Сливен.

 

„Имахме желанието да бъде завършена хоризонталната маркировка по новата улица, западно от сградата на общината, но атмосферните условия не ни позволиха да извършим подобни дейности. Ако времето позволи, маркировката ще бъде положена в края на седмицата”, съобщи Иван Манчев и подчерта, че в централна градска част контролът за неправилно паркиране по улиците ще продължава да бъде засилен.