Възстановка на събития от Априлското въстание в Сливенско
Възстановка на събития от Априлското въстание в Сливенско / netinfo

Сливенци носят автентични оръжия във възстановка на събитията по време на Априлското въстание в Сливенския Балкан. Бяха възпроизведени клетва и битка на четата на Иралион Драгостинов и Стоил войвода, чийто потомък Жельо Учков също е поканен да участва.

Честването на априлските събития от 1876 година започна днес на Карандила в местността „Кушбунар" край Сливен.

Днес лифтът вози безплатно всички, които искат да присъстват на на тържествата.

Организатори на събитията са фондация „Стоил войвода" и клуб „Традиция", част от Национално сдружение на старите оръжия със съдействието на четирите общини в Сливенска област. Ще има и изложба - базар на стари пушкала и хладно оръжие.

Във възстановката участва и нашумялата четническа чета на Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов" в Сливен, каза председателят на фондация „Стоил войвода" Христо Колев. Според него една от целите е да се покаже, че противно на твърденията на някои историци в Сливенско все пак е имало въстание.

Програмата за честванията на въстанието ще продължи на 5 май в котленското село Нейково, на 9 май в село Близнец, община Твърдица и ще завършват на 11 май в новозагорското село Стоил войвода:

Празниците проследяват хронологично стъпките на четата на легендарния Стоил войвода. Проявите се съпътстват от много фолклорни концерти, илюминации и народни тържества с жива музика.

Много патриотично настроени граждани и читалищни колективи се включват в тезе тържества без хонорар, обяви зам. председателя на Общинския съвет в Сливен Марин Кавръков.

Петкратно повече хора от жителите на Близнец се събират на вечерите, посветени на Стоил войвода, гордее се кметът Петко Славов:

Вече ранен Стоил войвода, който е помощник на апостола на Втори Сливенски революционен окръг Иларион Драгостинов, загива край селото на 13 май. Турска потеря го обезглавява в местността „Чешме", след като гордият българин отказва да върви с вързани ръце.