Възможностите и рисковете в Интернет обсъдиха в Сливен
Възможностите и рисковете в Интернет обсъдиха в Сливен / Община Сливен

Обучителен семинар на тема „ Безопасен интернет - рискови прояви на децата и младежите в интернет, както и начините за превенция на тяхното въвличане в трафик на хора" се проведе в Сливен. Организатори на форума са Местната комисия за борба с трафика на хора, участваха педагогически съветници от града.

Лектори на обучението бяха Георги Апостолов - координатор на Национален център за безопасен интернет, ръководител на създадената към него гореща линия за борба с незаконното и вредно за деца съдържание и Евелина Лафчийска - психолог от Асоциация „Родители".

Оперативните цели на обучението са повишаване квалификацията на педагогическите съветници във връзка с актуалните тенденции в извършването на престъплението трафик на хора. Интернет все по-често е използван от трафикантите за набиране на жертви и поради тази причина е нужно децата и младежите да се научат да разпознават ситуациите, в които са застрашени от трафика на хора - съвременната форма на робство.
Акцент в обучителния семинар беше представянето на Методика за работа с деца и младежи за превенция на рисково поведение в интернет.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие.

Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи, течности и тъкани, както и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.