Внимание: Фалшиви преброители на земеделски стопанства!
Внимание: Фалшиви преброители на земеделски стопанства! / DarikNews.bg

Областният управител на Сливен Марин Кавръков предупреждава гражданите, които стопанисват земеделска земя и животни, когато бъдат посетени от преброители на земеделски стопанства, внимателно да проверяват картите на анкетьорите, да се уверят в тяхната идентичност. При съмнения веднага да подават сигнали в полицията, като могат да запишат и служебния номер на картата, с която той се легитимира.

Стопаните трябва да знаят още, че анкетьорите задават въпросите по еднотипен за цялата страна земеделски статистически въпросник, който съдържа 16 страници и 61 въпроса в него. Поводът за предупреждението е постъпила информация в Министерството на земеделието и храните за появили се на територията на София-град фалшиви преброители на земеделски стопанства. Това съобщават от Областна администрация-Сливен. Мним анкетьор, легитимиращ се с документ, външно наподобяващ карта, търсил граждани по списък с имената и ЕГН-тата им. Вместо да представи статистически въпросник, той задавал въпроси единствено дали се обработва земеделската земя, която гражданите притежават. Преброяването на земеделските стопанства се извършва по график, за който гражданите могат да се информират от общинските земеделски служби, както и от областните дирекции „Земеделие и гори".

Важно е да се знае още, че преброяването на земеделските стопанства е различно от пробното преброяване на населението, което провежда Националния статистически институт. Министерството на земеделието и храните провежда официално  преброяване  на земеделските стопанства на територията на цялата страна на базата на единен статистически въпросник в периода 1 септември - 30 ноември 2010 г.

Последната кампания за преброяване на земеделските стопанства у нас се е състояла през 2003 г., преди България да стане пълноправен член на Европейския съюз. Информацията, която ще се събира, е конфиденциална и няма доказателствена сила пред други институции.