/ iStock/Getty Images
Сред младите жени в ромския квартал в Сливен започва информационна кампания за превенция на трафика на бременни с цел продажба на новородените им. Това съобщиха инициаторите от Местната комисия за борба с трафик на хора (МКБТХ), съвместно със сдружение "Лекари на света".

Основната цел е да информира млади момичета и жени от кв."Надежда" за механизма на престъплението и последствията от него. Ще се работи с фокус-групи на терен, ще бъде представена анимация, разказваща истинската история на семейство, принудено да продаде новороденото си дете.

Международна търговия с бебета: Колко струва едно новородено българче?

Въвличането в този вид трафик е доста разпространена форма на престъпление у нас. Продажбата на бебета от бедни и особено социално изолирани общности в България е все по-често използван криминален начин за справяне с бедността.

С посредничеството на добре организирани престъпни групи и манипулатори, млади момичета и жени, основно живеещи в условия на крайна бедност, раждат и продават новородените си деца в чужбина.

Продажба на бебета от България се осъществява предимно в Гърция. Много често уговорките не се спазват от трафикантите и обещаните суми не се заплащат на родилките, като това е един от мотивите на пострадалите да свидетелстват пред разследващите органи.
БТА