Между 5000 и 7000 лева – за толкова са продавали новородените си деца бременни жени от цяла България. Това са част от разкритията на спецпрокуратурата по разследването за международна търговия с бебета.

Припомняме, че двама българи - съпруг и съпруга, бяха арестувани в Германия на 29 април, след Европейска заповед за арест. Те са склонявали бременните жени да продават децата си.

Впоследствие жените били превеждани в Република Гърция с микробус и настанявани в едно и също жилище в столицата Атина. Дни след раждането на децата, те били продавани на местни търговци, за които се предполага, че е възможно да са част от международна мрежа за търговия с бебета, съобщават от Спецпрокуратурата.

Задържаха двама българи в Германия за трафик на новородени (ВИДЕО)

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че схемата работела от 2015 г. До момента са установени 9 жени - всичките малоимотни, чиито деца са били родени и продадени в съседна Гърция.

За участие в престъпната група е привлечен и синът на двамата съпрузи. Той е задържан в България на 12.02.2021 г. от служители на ГДБОП и в момента той е в ареста. Двамата съпрузи са задържани за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съда, след като бъдат предадени на българските съдебни власти.

Наказанията, които могат да получат за извършените престъпления, са затвор от 5 до 15 г. и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото им имущество.