Участниците в Международния Югоизточен летен университет представиха находките си в Болярово
Участниците в Международния Югоизточен летен университет представиха находките си в Болярово / община Болярово

За поредна година участниците в Международния Югоизточен летен университет (към УниБИТ – София) представиха находките от работата си на археологическия обект „Малкото кале“ (край село Воден) пред жителите на община Болярово. Международният  Югоизточен летен университет има за цел проучването, документирането и социализирането на богатото културно наследство на територията на общините Малко Търново, Болярово и Елхово.

На територията на община Болярово студентите и докторантите правеха своите археологически проучвания четири дни под ръководството на гл. ас. д-р Диана Стоянова. Д-Р Стоянова е ръководител на един от двата проекта, ръководите на втория е доц. д-р Елена Савова. Освен д-р Стоянова, на обекта със студентите и докторантите бяха представители на Регионалния исторически музей – град Ямбол: директорът Стефан Бакърджиев и археолозите Явор Русев и Тодор Вълчев. За всички находки и работата си през тези дни, младите участници разказаха пред жителите на община Болярово – представители на общинската администрация, кметове и кметски наместници общински съветници, общественици, граждани.

На представянето присъстваха всички представители на общинското ръководство: общинският кмет Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева и секретарят Мария Чанева. Гости на мероприятието бяха и заместник-ректорите на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Ирена Петева и проф. Иванка Павлова, с приветствени думи към аудиторията се включи чрез телефонна връзка и ректорът на университета с родови корени от община Болярово професор Стоян Денчев.

Общинският кмет приветства участниците в Международния  Югоизточен летен университет и изрази радостта си, че за поредна година те работят на територията на община Болярово, сподели колко би се радвал следващия им престой да е по-продължителен и отправи покана към тях да се завърнат отново в рамките на годината. Не пропусна да спомене и че през тази година има и тяхна служителка – участваща като докторант в изследванията на територията на общината

Д-р Диана Стоянова също сподели колко е щастлива да е отново в тази станала през годините любима нейна община и изрази възхищението си от чудесното отношение на хората тук. Тя разказа за техния престой тук, з етапите в работата им и колко ползотворна е била тя. Обеща скоро да се завърнат на археологическия обект „Малкото кале“ и изрази задоволството си от находките, които през тези четири дни не са никак малко. Всички тях, студентите и докторантите бяха изложили, за да имат възможност присъстващите възможност да ги разгледа

На презентацията присъства и археологът от РИМ-Ямбол Явор Русев, който разказа за изследванията на обекта през годините, изводите и предположенията на археолозите и самата работа по разкопките, като не пропусна да изкаже благодарността си, че е имал да работи с този чудесен екип от любознателни млади хора.

А те с усмивка разказаха за своята работа, за добрата синхронна работа, за чудесните нови приятелства и не на последно място за интересните находки: железен лемеж, желязна шпора, метален клин, железен нож, листовиден връх от стрела, върхове от стрели, бронзова гривна, огрибка, керамични прешлени от вретено, фрагменти от графитокерамика. Освен работата на обекта, те споделиха и как с интерес под ръководството на археолога Явор Русев са се учили да рисуват керамика и са посетили средновековния манастриски комплекс край село Воден, църковния храм „Свети Георги Победоносец” в селото, както и етнографската сбирка в НЧ „Ана Маймункова“.