Тече проверката за детски труд в Сливенско
Тече проверката за детски труд в Сливенско / netinfo

Дете на възраст под 18 години е полагало неправомерно труд след 20.00 часа в заведение в Сливен и два случая на работа без предварително разрешение на инспекцията, е установила проверката на Регионалната инспекция по труда. Това съобщи за Дарик младши инспектор Пенка Стамова.

21 проверки са извършени до момента, а установените нарушения са 152, като 72 от тях са за нарушаване нормите на трудовите правоотношения. При нарушенията, свързани с незаконосъобразното полагане на труд, преобладава неначисляването на полагащия се по-голям годишен отпуск на непълнолетните – 26 работни дни, както и определяне на по-малко от минималната работна заплата за страната заплащане.

Непълнолетни могат да бъдат назначавани на работа само с изричното разрешение на Инспекцията по труда, след подаване на молба от работодателя, като е забранено да упражняват нощен труд. За ненавършилите 18 години за нощен труд се счита работа в периода от 20,00 часа до 6,00 часа сутринта. Инспекторите проверяват дали има сключени договори със служителите в предприятията, какви са условията на труд и работното време. При нарушения на трудовото законодателство се предвиждат наказания лишаване от свобода, информира Стамова. Проверките ще продължат и през месец август.