Стралджа отбеляза Деня на Освобождението
Стралджа отбеляза Деня на Освобождението / Общински пресцентър Стралджа

С камбанният звън на храм „Св.Архангел Михаил" в Стралджа започна Трети март, Денят на Освобождението на България, Денят на саможертвата, Националният празник на родината. Свещениците Димитър и Виталий отслужиха благодарствен молебен за загиналите в паметния ден.

Стралджа отбеляза Деня на Освобождението
netinfo

Площадът в общинския център се огласи от възрожденски песни. Според предварителната програма кметът на общината Атанас Киров и председателят на ОбС Живко Ангелов , съветници, множество граждани първо се отправиха към Историческия музей в града, където разгледаха тематичната изложба по повод празника.

„Датата Трети март е повратна в българската история, защото ражда свободата на България. Днес, когато някой се опитват да променят историята ни и да внушат, че българи и турци са съжителствали 5 века, не трябва да се страхуваме да наричаме времето преди 3 март с истинското име, така както патриархът на българската литература Иван Вазов го е определил - под игото.", каза в празничната си беседа Снежана Вълкова, директор на музея. Минути по-късно множеството спря пред паметника на Трета българска армия.

Стралджа отбеляза Деня на Освобождението
netinfo

Празникът продължи с участието на деца от СОУ"П.Яворов" които изпълниха възторжено рецитал и възрожденски песни.

Стралджа отбеляза Деня на Освобождението
netinfo


В денят на саможертвата стралджанци посетиха паметника на опълченеца Захария Господинов. Поднесените цветя изразиха почитта и уважението към смелия и достоен българин.

Свещениците отслужиха заупокойна молитва. С венец и цветя бе обкичен и паметника на Панайот Хитов, хайдутин, революционер и четнически войвода, свързал името си със Стралджа защитавайки местното поробено население.

Стралджа отбеляза Деня на Освобождението
netinfo